Humleodling i Sveriges trädgård

Humleodling i Sveriges trädgård

Blekinge som Sveriges trädgård är ett begrepp som härstammar från slutet av 1700-talet och har sitt ursprung i landskapets uppbyggnad. I en intervju med SR P4 berättar professor Roland Gustafsson om småskaligheten och trädgårdsidealet som födde begreppet i det “mosaiklandskap som Blekinge är”. Lyssna gärna på intervjun nedan:

20 maj i år, 2020, kom våra första humle-rhizomer i jorden, under de följande veckorna planterades även ett antal humleplantor av olika sorter. Växtkraften trots den sena planteringen har varit väldigt intressant att följa och lärdomarna är många inför nästa års humleodling.

Och ja, det kommer att bli en liten skörd på några kilo redan i år …

humleodling

 

2 kommentarer

 1. Torbjörn Henryson

  Hej!
  Mäter ni alfasyra på er humle? Och i så fall hur? Jag brygger just i dag (17/10) en lager med svensk humle som en kompis till mig på Tjörn (västkusten) producerat. Det är tre sorter, Magnum, Dalen och Hemsjö (de senare från orterna). Men jag vet inte vilken alfasyra det är. Vet ni generellt om alfasyra är bra på svenska humlesorter eller är det tvärtom?
  mvh
  Torbjörn

  1. Profilbild admin

   Hej Torbjörn!
   Tack för dina frågor. Nästa år när vi troligen har humle att sälja kommer vi att mäta alfasyran, jag vet tyvärr inte hur man mäter den, men det är något jag ska ta reda på. Det varierar ganska mycket mellan olika sorter, av svenska sorter har vi Hulla Norrgård (hög halt alfasyra) och Svalöf E (medium halt alfasyra), den sistnämnda har dock andra fördelar för ölproduktion. Generellt när undersökte olika humlesorter i Europa så verkar svensk humle ligga bra till när det gäller halten alfasyra.
   Mvh
   LarsGöran

Kommentarer är stängda.