Experimenterar med Hersbrücker Pure humle och annan ölproduktion

Igår var det en fantastisk ölbryggningseftermiddag. En lager baserad på bokrökt kornmalt och främst Hersbrücker Pure humle gick i produktion. Samtidigt som jag smakade på den ale jag gjorde i november också huvudsakligen på Hersbrücker Pure (obs! endast 3x50g kvar i webbutiken), där dess smak verkligen baserad på den renaste aromen av humle. Den nya lagern jäser nu i 8 grader, precis bredvid pilsnern i den böhmiska traditionen som jag bryggde för en vecka sedan.

Bokrökt kornmalt
Bokrökt kornmalt
Hersbrücker Pure - humle
Hersbrücker Pure – humle
Bavarian Lager yeast
Bayersk Lager jäst
Fermenting Lager beer
Jäsande Lager
A wonderful ale brewed in november on Hersbrücker Pure hops
En underbar ale brygd i november på Hersbrücker Pure humle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den första pilsnern i tjeckisk stil bryggdes ursprungligen i Plzen, Böhmen, idag i Tjeckien, 1842. Det var den första ljusa lagern som någonsin gjordes. Utanför Tjeckien är Pilsner i tjeckisk stil synonymt med alla lageröl som har en gyllene färg, bryggda med kornmalt och Saaz-humle, som t ex Pilsner Urquell. 50 år senare kom bryggare i Bayern med sin egen version av pilsner där den tyska pilsnern kännetecknas av en gyllene färg med mer bitter eller jordig smak, som Warsteiner. Medan pilsner i europeisk stil har en lätt söt smak och kan tillverkas av andra spannmål än kornmalt. Stella Artois är ett exempel. Pilsner i amerikansk stil ligger närmare den tyska stilen och kan innehålla upp till 25% majs och/eller ris.

I slutet av detta inlägg skulle jag vilja inkludera ett tjeckiskt ordspråk som kan vara en bra indikator på hälsan hos den styrande regeringen i ett land:

“Regeringen som höjer priset på öl kommer att gå under”

Men en regering som tillåter gårdsförsäljning och på så sätt låter ölhantverket frodas har alla möjligheter att lyckas.