IPA upptappad! Gjord på rågmalt och humleblandning med hög beska och ekig smak

Nu är arbetet på humlefältet klart för säsongen och redo för nästa med dubbelt så många plantor som vi startade säsongen 2022 med. Igår buteljerade jag även min första IPA efter att ha lagrats på ett ekfat. Efter provsmakning uppfyller den alla mina förväntningar. Den har en perfekt balans mellan …

Ren humlesmak skördad och uppdaterad webbutik

I går skördades Hersbrücker Pure med “ren humlesmak” och Merkur i Humledalen. Eftersom våra Merkur-plantor planterades i år fick vi bara tillräckligt för våra egna ölexperiment. Det är en humle med hög alfasyra, alltså hög beska, till och med högre än Magnum, och har tagits fram av Hüll Institute Tyskland. …

Aromatisk sommaröl på havremalt och humlen växer

Igår var det ölbryggningsdag och jag bryggde en experimentell ale på havremalt med en blandning av mestadels aromatisk humle. Det ser lovande ut med en aromatisk sommaröl, men faktorn X är malten. Det blir väldigt intressant att smaka av resultatet. Hela humlefältet har nu öppnats upp, efter mina beräkningar skulle …

Humle för Pilsner och utvidgning av fältet

Pilsner från höstskörden av Saaz och andra humlesorter är nu buteljerad. Den ser väldigt lovande ut. Samtidigt växer våra Saaz-plantor som är grund humle för pilsner på fältet. Det har utsikter att bli en stor skörd som vi förväntar oss att börja sälja i september / oktober. Vi har också …

Smoked Northern Ale buteljerad – Öl från Humledalen

  Smoked Northern Ale är en ny öl som buteljerades i torsdags. Namnet på ölet syftar på malten som röks med bokträ och humlen som kommer från vårt fält, men med ursprung från norra Sverige. Såvitt jag vet är denna humle den nordligaste i sitt ursprung av alla humlesorter. Försmaken …

Svagdrickans återkomst

I boken ”Handbok för Svagdricks-bryggare och mältare – Praktiskt-teoretiskt – utarbetad på grund af egna tjuguåriga erfarenheter och tillgodoseende af verldsberömda auktoriteters vetenskapliga upptäckter” får läsaren intressanta insikter från produktionen i en industri som växte snabbt runt år 1900. Författare till boken som kom ut 1892 var bryggmästaren Jean Lindberg …

Oktoberfest? En hyllning till tysk öltradition

Sedan några veckor tillbaka ligger fältet i Humledalen öde i väntan på nästa säsong. Samtidigt pågår härinne i ölstugan en ny ölbrygg som är en hyllning till tysk öltradition. Då ingredienserna utgår från tysk vetemalt, bayersk veteölsjäst och humle från tyska plantor, bland annat Perle. Ett litet ljus i höstmörkret …

Perleskörd och ölbryggning på färsk humle

Idag skördade vi, jag och min fru, vår Perle i solen. Fortfarande finns det humle i torkanläggningen, samtidigt som bryggverket mäskar för fullt just nu, och lägger grunden för en ale på färsk Perlehumle. Det ska bli mycket intressant att avsmaka resultatet av ölbryggning på färsk humle om några veckor. …