Augustibilder 2022 från Humledalen
Augustibilder 2022 med tidig svensk humle, persikor och äpplen, samt en ny IPA som lagras här på ekfat för avsmakning i höst. IPAn är gjord huvudsakligen på rågmalt och humle med hög alfasyra.
Augustibilder 2022 med tidig svensk humle, persikor och äpplen, samt en ny IPA som lagras här på ekfat för avsmakning i höst. IPAn är gjord huvudsakligen på rågmalt och humle med hög alfasyra.
Äntligen är vår sommaröl på havremalt och aromatisk humle färdig. Det är som synes (se video) en mycket ljus och smakrik ale, med svalkande egenskaper. I bakgrunden syns en liten del av det ena humlefältet. Sommar i Humledalen
Igår var det ölbryggningsdag och jag bryggde en experimentell ale på havremalt med en blandning av mestadels aromatisk humle. Det ser lovande ut med en aromatisk sommaröl, men faktorn X är malten. Det blir väldigt intressant att smaka av resultatet. Hela humlefältet har nu öppnats upp, efter mina beräkningar skulle …
Pilsner från höstskörden av Saaz och andra humlesorter är nu buteljerad. Den ser väldigt lovande ut. Samtidigt växer våra Saaz-plantor som är grund humle för pilsner på fältet. Det har utsikter att bli en stor skörd som vi förväntar oss att börja sälja i september / oktober. Vi har också …
Smoked Northern Ale är en ny öl som buteljerades i torsdags. Namnet på ölet syftar på malten som röks med bokträ och humlen som kommer från vårt fält, men med ursprung från norra Sverige. Såvitt jag vet är denna humle den nordligaste i sitt ursprung av alla humlesorter. Försmaken …
I boken ”Handbok för Svagdricks-bryggare och mältare – Praktiskt-teoretiskt – utarbetad på grund af egna tjuguåriga erfarenheter och tillgodoseende af verldsberömda auktoriteters vetenskapliga upptäckter” får läsaren intressanta insikter från produktionen i en industri som växte snabbt runt år 1900. Författare till boken som kom ut 1892 var bryggmästaren Jean Lindberg …
Sedan några veckor tillbaka ligger fältet i Humledalen öde i väntan på nästa säsong. Samtidigt pågår härinne i ölstugan en ny ölbrygg som är en hyllning till tysk öltradition. Då ingredienserna utgår från tysk vetemalt, bayersk veteölsjäst och humle från tyska plantor, bland annat Perle. Ett litet ljus i höstmörkret …
Idag skördade vi, jag och min fru, vår Perle i solen. Fortfarande finns det humle i torkanläggningen, samtidigt som bryggverket mäskar för fullt just nu, och lägger grunden för en ale på färsk Perlehumle. Det ska bli mycket intressant att avsmaka resultatet av ölbryggning på färsk humle om några veckor. …
Saaz, pilsnerhumlen, är namngiven och härstammar från den böhmiska staden Zatec (på tyska: Saaz). Den anses vara en av de fyra ursprungliga ädla humlesorterna och kan spåras 700 år tillbaka. Den var i modern tid ursprungligen registrerad 1952. Ja, vi talar om den ursprungliga Saaz från Böhmen som idag är …
Boken om humle av Else-Marie K. Strese och Clas Tollin har underrubriken ”Det gröna guldet”. Med alla dess välgörande egenskaper i åtanke så är det verkligen en beskrivning som berättar mycket om innehållet. Såväl aromerna, smakerna, egenskaperna och den praktiska användningen ger sammantaget en unik växt som vid sidan av …