Svagdrickans återkomst

Svagdrickans återkomstI boken ”Handbok för Svagdricks-bryggare och mältare – Praktiskt-teoretiskt – utarbetad på grund af egna tjuguåriga erfarenheter och tillgodoseende af verldsberömda auktoriteters vetenskapliga upptäckter” får läsaren intressanta insikter från produktionen i en industri som växte snabbt runt år 1900. Författare till boken som kom ut 1892 var bryggmästaren Jean Lindberg som även skrev boken ”Teoretisk och praktisk handbok för ölbryggare”. Vid sidan av sitt personliga intresse och yrkeserfarenhet ger Lindberg följande motivering till boken:

Med nutidens mäktiga nykterhetssträvanden har svagdricksfabrikationen på senare tiden svingat sig upp till en ganska betydlig industri, varjämte den dagliga erfarenheten visar, att den kan vinna en ännu större terräng.”

Idag är likväl svagdricksproduktionen begränsad till ett större bryggeri och även om hantverksmässig produktion finns så är den synnerligen blygsam. Samtidigt, firar olika former av läskeblask med onaturliga substanser stora triumfer på dryckesmarknaden. Där ofta den höga sockerhalten är själva ”drogen” som håller kunderna kvar så att de fortsätter köpa dessa labbtillverkade drycker.

Svagdrickans återkomst

Svagdricka från HumledalenBättre är det med drycker som Svagdrickan där sötman kommer direkt från malten och inget tillsatt socker behövs. Smaksättningen kommer i övrigt från humlen med dess oändliga kombinationsmöjligheter och smaker. Som kan göra den till en naturlig måltids- eller sällskapsdryck med mycket låg alkoholhalt. Den byggning jag gjorde före jul har en alkoholhalt 0,26%.

Med alla hantverksbyggare som nu förgyller ölälskarens välmående, så finns nu alla förutsättningar för Svagdrickans återkomst. Recept på Svagdricka finns i min nyutkomna bok ”Matresan genom Småland”. Kommentera gärna eller kontakta mig via kontaktformuläret