Dags att skörda pilsnerhumlen

Dags att skörda pilsnerhumlenSaaz, pilsnerhumlen, är namngiven och härstammar från den böhmiska staden Zatec (på tyska: Saaz). Den anses vara en av de fyra ursprungliga ädla humlesorterna och kan spåras 700 år tillbaka. Den var i modern tid ursprungligen registrerad 1952.

Ja, vi talar om den ursprungliga Saaz från Böhmen som idag är en del av Tjeckien, och den finns nu också i Humledalen. Och inte sorter av Saaz från andra delar av världen, som har mycket olika egenskaper i jämförelse med originalet.

Saaz är allmänt känd som pilsnerhumlen, och sätter smaken för globala ölmärken som t ex belgiska Stella Artois som lanserades 1926, och den tjeckiska Pilsner Urquell som först lanserades för cirka 175 år sedan.

I Humledalen är vi nu på väg att skörda Saaz som planterades i våras. Det verkar bli en bra förstaårsskörd, där allt kommer att gå in i produktionen av vår Humledalens Pilsner.

Se tidigare blogginlägg