Det gröna guldet skördas i Humledalen

Det gröna guldet skördas i HumledalenBoken om humle av Else-Marie K. Strese och Clas Tollin har underrubriken ”Det gröna guldet”. Med alla dess välgörande egenskaper i åtanke så är det verkligen en beskrivning som berättar mycket om innehållet. Såväl aromerna, smakerna, egenskaperna och den praktiska användningen ger sammantaget en unik växt som vid sidan av öl, används till läkemedel, konserveringsmedel och mycket annat. Just nu är det skördetid av det gröna guldet i Humledalen, så det är med humledoftande händer jag skriver detta.

Två av de svenska humlesorterna, bl a Norra Hullgård skördades för drygt en vecka sedan med gott utfall. Nu står den tredje svenska humlesorten på tur om tre-fyra dagar. Sedan kommer det att dröja ytterligare en vecka innan det är dags för den tjeckiska Saaz humlen och ytterligare nån vecka för de tyska humlesorterna. Humlen kommer även detta år vara till experimentell verksamhet. Självfallet för ölproduktion men även annat där humle är en avgörande komponent. För humlen ger verkligen skäl för beskrivningen som det gröna guldet.

humle torkas Humle som snart ska skördas

Mer bilder från Humledalen

Denna bloggpost på engelska